Kulturarv och historia Costa Blanca

Det finns en uppsjö av bra hemsida med information om Costa Blanca historia, kulturarv och historiska monument.

Torn och historia Costa Blanca

På hemsidan Costa Blanca 100 slott hittar du tips om besöksmål och historian bakom slotten och borgarna . 

 La Vega Baja och regionen Tudmir

Teodomir var en visigotisk hertig och ledare av regionen Tudmir. Huvudstad hette  Auriola, dagens Orihuela.

Till skillnad från andra kungar och herrar var  Teodemiro en skicklig förhandlare och lyckades undvika angrepp av den arabiska armen under den nordafrikanska guvernören Ibn Musa. Samtidigt fick han  till stånd en uppgörelse som garanterade honom kontroll av skatter och en viss form av självbestämmande under det muslimska styret

Ett myller av historiska händelser i regionen La Vega Baja som resulterat  torn, slott och murar,  bevis på många händelserika århundrade.

Värt att besöka

Cox: Castillo de Ayala eller  Palacete de Cox. Ursprungligen ett arabiskt fort som blev ombyggt till slott av hertigen av Ayala.

Callosa de Segura: Castillo de Callosa de Segura.

Orihuela: Las murallas de la Ciudad de Orihuela,

Torre del Cap Roig, ett runt torn i Cap Roig som byggdes under mitten av 1500-talet.

Guardamar del Segura: Cykelavstånd från Villa Balea. Du kan även vandra utmed floden Segura för att komma de borgen i Guardamar Castillo de Guardamar del Segura. 

Torrevieja: Torre Cap Cerver o del Moro, Torre de la Mata.

Pilar de la Horadada: Torre de La Horadada

Besök också palmträdgårdar som anlades under romartiden i Elche 

En dag med lite historia och god mat i en stad vid Medelhavet. Hur låter det? Ni planerar in ytterligare en dag i  Elche ,  en medelstor stad i Alicante med 228 000 invånare

Förutom sin produktion av skor och de vackra palmodlingarna är staden även känd för de  arkeologiska fynden knuta till   ”Dama de Elche”, en iberisk byst huggen i kalksten som härrör från 500-300 f.Kr.

Dagens tips är Orihuela

En kommun och stad som ligger 30 minuters bilfärd från Ciudad Quesada. Orihuela sträcker sig in mot Murcia och mot kusten söderut. Staden som ligger i inlandet har en lång och spännande historia som har satt sin prägel på staden i form av bebyggelse och  starka traditioner. Som tidigare huvudstad i ett kungadöme och under 400 år ett biskopssäte finns det många religösa byggnader. I Orihula hittar du fyra av Spaniens nationalmonument.

Nationalmonument i Orihuela

COLEGIO E IGLESIA DE SANTO DOMINGO

Klostret och kyrkan har sitt urspung i ett kapell som byggdes av dominikanmunkarna 1512.

KATEDRALEN  – Arbetet med att att bygga katedralen påbörjades 1281 av kungen Alonso X , så som en lokal kyrka som bygdes ovanpå mosken Aijama. 1510 upphöjde påven Julio II bygganden till  katedral

PALACIO EPISCOPAL Biskopspalatset är ett  religöst palats i barockstil . Det var i denna byggnad som biskopen bodde. Palatset utnämndes till national monument redan 1975.

IGLESIA DE LAS SANTAS JUSTA Y RUFINA

En kyrka  från fjorton –och femtonhundratalet som  under  sexton –och sjuttonhundra talet genomgick stora förändrngar.

Museer –ett urval

ASA-MUSEO MIGUEL HERNÁNDEZ

Miguel Hernández , en spansk författare som föddes i Orihuela. Han deltog i inbördeskriget och tillfångatogs och senare dog i fångenskap.

MUSEO MIGUEL HERNÁNDEZ

Miguel Hernández , en spansk författare som föddes i Orihuela. Han deltog i inbördeskriget tillfångatogs och senare dog i fångenskap

MUSEO DE SEMANA SANTA

Firandet av påsk i Orihuela är en viktigt religös företelese . Om ni inte kan vara med på det stora påskfirandet som äger rum vara år i Orihuela, så kan ni alltid lära er mer om denna viktiga religösa högstid och firande genom att besöka museumet.

MUSEO DE LA RECONQUISTA

Staden förlorade sin självständighet mot kalifatet i Omeya’s.  Alfonso från Kastilien (senare känd som Alfonso X ”den vise”) återerövrade staden på 1243. En viktigt händelse som fortfarande firas.

Fester och festivaler

Moros y Cristianos finns  i nästan alla orter i Alicante provinsen. I Orihuela firar de att staden återerövrades från Morerna.  Det kan i våra öga verka lite märkligt att se stadsbefolkningen iscensätta kampen som ledde till att de kristina sista dagen av firandet lyckar fördriva  ”morerna” från staden.  ”Morer och Krista”-firandet äger rum från 16 till 23 juli under 2016.

Besök också gärna medeltidsmarknaden som äger rum under  3 dagar i februari

Semana Santa , påskveckan i Orihuela är ett unikt tillfälle att se och uppleva den spansk historia ur ett religiöst, historiskt och socialt perspektiv, traditioner förs vidare med stor passion.

Historia och god mat- en bra kombination

”La Dama de Elche” befinner sig i Madrid men besök stadens arkeologiska museum och ta del av historien  hur ett barn hittade bysten år 1898. Besök Elches botaniska trädgård och palmparken Huerta de Cura.

Det bästa med utflykter i Spanien är närheten till fantastisk god mat. Prova gärna på Elches gastrobotaniska specialiteter och rätter med ingredienser från regionens odlingar , dadlar, granatäpple, mandel, ris.

Leta upp ett av Elches många fik och prova några av stadens bakverk t.ex. la tårta Camp d’elx på Confeteria Castell. Bakverket innehåller ingredienser från lokala odlingar- mandel, citrusfrukter, dadlar, rosmarin, och granatäpple.

En annan specialitet är mandeltårtan ( Tarta de almendras eller Torta de Elx) hos Pastelería Patiño som  har bakat världens längsta Torta de Elx .