Mat på Spanska

Är du nyfiken på lokal mat i södra Alicante? Du har förmodligen varit i Alicante och ätit gott men vill gärna smaka på de genuina recepten, lokalproducerade råvarorna och de godaste ”tapas”..

Mat på Spanska- Mandelresan är vår första matresan. Vi var ett gäng som åkte hösten 2018 för att besöka odlingar, äta gott och umgås. Vi fick lära oss om spansk mat och Alicantes matkultur och odlingar.

Resan arrangerades av Gunilla Jacobsson från GuideKullor i samarbete med Daylight Holiday Homes/ Villa Balea. Vi reste med goda vänner och erfarna turistentreprenörerna, Malin Axelsson från Ödevata Fiskecamp och Iwona Slojka från Cross Baltica. Inför resan sammanställde Eva på Villa Balea en karta över restauranger, konditorier och matställen i Alicante och la Vega Baja. Tipsen kom från spanjorer.

Tanken med ”Mat på Spanska” är inte bara att äta gott utan att även besöka odlingar och ställen där spanjorerna handlar direkt från bonden, pressar sina oliver och mycket mer. Villa Balea i la Vega Baja som är ett område med traditionellt mycket jordbruk och gröna näringar. Vi besökte Elche som är en stad med många fruktodlingar, palmodlingar och restauranger. Vi fick handla på en lokal marknad ( farmer´s market), plocka frukt direkt från träden och besöka en olivoljepress i Elche.

Eftersom vi är alla egenföretagare kombinerade vi matresan med Co-working. Men ingen av oss ville sitta still och det blev lång promenader och walk and talk .Det finns fantastiska områden att ströva som utmed Segura floden eller i Guardamar kullarna.