Utflykter i södra Alicantes natur, våtmarker, vatten och saltsjöar

Utflykter södra Alicantes natur tar dig till våtmarker, vatten och saltsjöar.

Det finns en rad laguner och saltsjöar som ligger i en av Alicantes många naturreservat. Ett exempel är ”La Mata lagunen ”, eller ”Laguna Salada de la Mata” (se YouTube film av en privatperson). Du ser detta naturområde från toppen av Ciudad Quesada. Du har du en panoramautsikt över Saltsjön.

Emellertid så är La Mata lagunen mer en bara en vacker bakgrund i en av de många fantastiska solnedgångarna som du kan se över Vega Baja landskapet. För det första utgör det viktiga ekosystem. För det andra berättar saltsjöarna en historia om hur människor i Alicante-regionen utvecklade ekonomier kring vatten och salt.

Utflykter södra Alicantes natur

Utflykter i södra Alicantes natur, över dagen

Saltsjön ligger i nature reservatet eller natur park som är ihop kopplat med nästa saltsjö i Torrevieja saltsjön. La Mata-Torrevieja-lagunerna ligger i kommunerna Guardamar del Segura, Torrevieja, Los Montesinos och Rojales.

Tillsammans med naturområdet Salinas i Santa Pola (saltsjöar och våtmarksområde beläget i den nedre delen av Vinalopófloden) samt naturparken el Hondo (nära Crevillente) så utgör dessa laguner en del av våtmarks-triangeln i södra Alicante. Dessa områden är av högt ekologiskt värde. Dessa miljöer skyddas av flera avtal som ZEPA Zone (Zone of Special Protection for Birds), LIC (Place of Community Interest), Ramsar Wetland eller Natura 2000 Network .

Naturparken Laguna de la Mata och Torrevieja är ett perfekt utflyktsmål. Du kan cykla eller vandra.

Parken når du genom att cykla ned till Ciudad Quesada Portalen och sen håller mot Torrevieja. Du kan ta de mindre vägarna förbi Lidl eller så finns det en cykelväg utmed väg CV 905. Om du vill ha en heldagsutflykt så börjar du med La Mata lagunen för att sedan fortsätta mot saltsjön i Torrevieja ( la Laguna Rosa).

De två lagunerna täcker 2100 hektar av Vattentäkt ( 1 400 hektaren i Torrevieja och 700 heter i La Mata-lagunen . Mellan de två naturparkerna kan du utforska 3 700 ha skyddat naturområde.

Beroende på vilken park du väljer kan du njuta av :

 • fritidsplatser för picknick
 • utsiktspunkter
 • observatorier
 • en av de största flamingopopulationerna i Spanien
 • saltproduktion

Fågelskådarnas dröm

Om du är en fågelskådar-älskare bör du definitivt besöka någon av ovanstående platser. Här kan du hitta en mängd olika fågelarter. För det första utgör området rastplatser för flyttfåglarna på väg på sin långa resa till Afrika. För det andra använder andra fågelarter dessa våtmarker för att häcka eller övervintra. Slutligen finns också fåglar som lever året om i parkerna.

Beroende på årstid och vilken våtmark du väljer att besöka kan du hitta pipare, styltor och tärnor samt flamingos och svarthalsade doppingar. Dessutom kan du se skarvar, hägrar, rapphöna, picofina-måsar och Audouin-mås.

Saltsjöarnas historia

Lagunerna/ sjöarna har en lång historia. Till exempel, 1398, erbjöd den spanska kronan att invånarna kunde driva fiskeoldingi Torrevieja. Men den idén visade sig inte vara så bra pga den höga saltnivån i vattnet.

Emellertid, redan på 1400-talet producerade man salt lagunerna. Salt var en viktigt resurs för Torreviejas utveckling. Staden svar ett viktigt nav för produktion och export av salt. Torreviejas hamn tog emot fartyg från hela Europa som ville köpa salt.

Santa Pola en dagsutflykt i saltets tecken

På väg från vår till Alicante föredrar jag att ta de mindre vägarna. Motorvägen är lite för trafikerad för min smak. Först åker jag ned till Rojales och tar vägen CV 680 . Sen tar jag CV-91 mot Guardamar. Slutligen, åker jag mot Santa Pola på kustvägen N332.

Slutligen, när du når Santa Pola-bukten ser du saltsjöarna från vägen. De ligger i naturreservatet ”las Salinas de Santa Pola”. Denna park har totalt 2 470 ha med flera saltsjöar. Här hittar du

 • en stor samling av fåglar som Flamingo och Styltor population
 • sötvattendammar
 • sanddyner och vackra stränder
 • mindre odlingsområden.

Clot de Galvany

Clot de Galvany är ytterligare ett naturreservat. Det ligger i Elche och Santa Pola .

Det är en våtmark med ett antal saltsjöar och dammar. Området heter ”Balsares” Elche. Du når även snabbt sanddynerna vid stranden El Carabassí. Området omfattar en yta på 355,84 hektar.

Clot de Galvany har ett nätverk av vandringsleder. Slutligen, är området den perfekta platsen för fågelskådning.

Våtmarker och dess höga miljö- och kulturvärde

Södra Alicantes saltsjöar har en viktigt betydelse för ekonomin (saltbrytning) men också för miljön. Dessa våtmarker har ett högt miljö- och kulturvärde. De nära kopplade till den lokala historien och den ekonomiska utvecklingen i regionen. Det finns ett arkeologiskt arv som bör bevaras såsom saltkanalerna, industriell arkitektur i form av dammar, torn och hyddor.

Våtmarker och laguner har stor kapacitet att utvinna CO2 ur atmosfären och lagra den. 
De utgör också komplexa system där biologisk mångfald växer och frodas. Du kan hitta arter av flora och fauna som förtjänar särskilt skydd.

I La Mata lagunen så finns det också vingårdar. Dessa vingårdar utgår en speciellt kulturarv och har även en högt natur -och vetenskapligt värde.


Våtmarkerna och lagunerna erbjuder besökare ett fantastisk landskap för friluftsliv.

För mer läsning om natur- eller kulturutflykter i området kan du vandra längs floden Segura en solig vinterdag.

Utflykter södra Alicantes natur