En vecka i Alicante på vintern

Jag brukar åka till Alicante på vintern. Det är inte alltid supervarmt men på dagarna är det solsken och ljus. Maten är god och lunchrestaurangerna är välbesökta av lokalbefolkningen. Det finns fortfarande apelsiner i trädgården och mandelträdet blommar. Jag kombinerar arbete med motion, god mat och umgås med vänner.

Fixa med Villa Balea

En anledning är att det finns alltid något att fixa i huset. Nu sist köpte jag vilstolar som har efterfrågats av familjer som hyr Villa Balea. Jag köpte en hel drös och började montera dem. Det tog sin tid. Jag tog även alla täcken till en tvättinrättning. Tanken var att tvätta själv men jag fick ett bra pris för att lämna in och hämta dem så det var ett lätt beslut

Laga spansk mat

Jag har spanska vänner. Istället för att gå ut och äta varje gång försöker vi samlas hemma hos mig eller hos dem för att laga mat. Denna gång blev det laga mat med hela djuret. Vi gjorde kycklingsoppa på kycklingskelett och fötter. Min vännina Maria åt kycklingfötterna med god aptit men jag klarade inte av det.

Några dagar senare lärde jag att laga den spanska versionen av en pizza en s.k. Coca Alicantina. Egentligen lätt men med några små knep. Först sätter man en deg som man har knådat med rätt stor kraft. Sen trycker man ut degen på en plåt. Tillsist lägger man på tomater och ugnsbakade grönsaker och sardiner ( eller spansk ansjovis) . Ingen tomatsås utan bara enkla smaker.

Laga arroz utomhus

Att laga en arroz eller paella tar sin tid. Hemma hos vänner visade de hur man tillagar en paella på kyckling, hare och revbenspjäll. En massa steg. Först lagar man en god buljong på ben och delar av köttet som man inte äter. Sen gör man en s.k sofrito . När det är klart så inväntar man att kl närmare sig 14 för att tända brasan.

God hemlagade friterade mandlar

Hemma hos mina vänner dök pappan upp med hemmafriterade mandlar. Oj så gott och vilka minnen från min första tid i Spanien när jag nästan bodde hos denna underbara familj.

Tapas och handla spansk mat

Varje gång jag åker till Rojales så besöker jag den lokala boule-klubben. Inte för att spela boule eller som det heter på spanska ” Petanca” utan för att äta tapas. Klubben är kommunal men baren drivs av en familj och det är goda tapas och trevlig stämning. Lite som att alla känner alla.

Mitt andra favoritställe för tapas är i el ”Altet” precis vid flygplatsen. Jag brukar få skjuts av Maria, min spanska vännina, och som tack bjuder jag henne på goda tapas. Ett trevligt sätt att avsluta vistelsen i Alicante. Vi brukar beställa kronärtskocka ( om det är säsong), lever och grillade champinjoner. Så gott!

För att göra familjen i Sverige glad så köper jag hem en massa god spansk mat. Denna gång köpte jag goda charkuterier, spansk ost och en massa tonfisk av olika slag. Tonfisk i ”escabeche” köpte jag för att testa att göra ”ensaladilla rusa” hemma. Min äldsta son önskade sig även ”almendras fritas” eller friterade mandlar. Bra tenta-snack för en fattig Chalmers-student.

Alicante på vintern. Vandra i vintersolen

Som ni kanske förstår så går det inte att bara äta gott utan man måste även röra på sig. Den spansk vintern blir kortare och kortare men i januari och februari är det skönt att vandra, sol men inte för varmt.