Ciudad Quesada semesterbyn i solen.

Ciudad Quesada semesterbyn i solen, i södra Alicante, som växte till stad. Villa Balea ligger i den ”lilla staden” Ciudad Quesada. Just ordet Ciudad betyder faktiskt stad. Befolkningsmässigt är det mer som en liten spansk by så det korrekta namnet bord kanske ha varit Pueblo Quesada. Men, på sommaren så är det mer som en liten stad med ett stort utbud på restauranger, barer, affärer och annan service. Visionen hos familjen Quesada som köpte marken för 40 år sedan var nog att skapa en stad, varav Ciudad Quesada.

För oss som kanske söker något mer spanskt så ligger Ciudad Quesada helt rätt till. Den lilla staden är nämligen omringad av spanska byar.

Info Ciudad Quesada

Ciudad Quesada har växt fram under 40 år. Idag är det ett stort område med ungefär 30 000 bostäder men med 10 000 fasta invånare. Villa Balea ligger i en av de områdena som byggdes på 90-talet dvs nära centrum. Runt 75% av de som bor I Ciudad Quesada året om är utländska medborgare. Huvuddelen kommer från ett annat europeiskt land. I de största grupperna är schweizare och britter följt av tyskar och skandinaverna.
Te.x så finns det en norsk skola i Ciudad Quesada.

Det finns lite olika centrum i Ciudad Quesada. Huvudcentrum ligger vid Ciudad Quesada portalen. Här finns en huvudgata med butiker, supermarkets, barer, restauranger och banker. Ett annat centrum ligger vid golfbanan som också har supermarket och restauranger. I Ciudad Quesada så finns det även flera sportanläggningar och ett kommunkontor.

Namnet kommer från familjen Quesada som började exploatera området på 80-talet. Pappan, Justo Quesada, köpte tusentals hektar av det torra och tämligen obrukbara landskapet med iden att bygga en semesterby för internationella köpare. Ciudad Quesada ligger i kommunen Rojales. En inlandskommun inte långt från stränderna La Mata och Guardamar de Segura.

Lite om Rojales och kringliggande spanska städer och byar

Rojales ligger i södra Alicante i en region som kallas La Vega Baja del Segura. Regionen har en lång historia. Ett exempel är staden och kommunen Almoradí som inte ligger lång ifrån Villa Balea. Kommunen skapades redan 1196 f.Kr. och hette då Amarión. Under årtusenden har den bebotts av grekerna, karthagerna och romerska kolonisatörer. Idag bor där mest spanjorer och en och annan européer som letar efter fler soltimmar. Under den moriska invasionen hette kommunen Al-Muwalladin. En annan stad med stort historiskt intresse är Orihuela.

Men om vi återgår till Rojales och de närmaste spanska byarna, som Benijófar och Formentera de Segura, så har de gått från att vara utpräglade jordbrukssamhällen till att en mix av jordbruk och turism.

Floden Segura

Floden Segura har varit en viktig källa till vatten och energi i århundraden. Följer du floden så kan du följa byarnas historia. Det har funnits bosättningar i området sedan 4000 år f.Kr. Vattnet från floden och den platta marken gjorde det enkelt att odla och transportera mat. Namnet Rojales härstammar från början av 1300-talet och man kan se hur viktigt vattnet var för invånarnas förutsättningar. Till exempel finns det samling av urbana hydrauliska platser (från 1500-1700-tal) på båda stränderna av floden Segura . Här hittar du bevattningskanalens mynning, vattenhjulet och stenbron (1500-1700-talen). Formentera de Segura finns ett vattenhjul som du kan besöka. En trevlig promenad från Benijófar på några km. Jag kan rekommendera att ni sedan går över floden, det finns en bro på ett ställe, och letar upp byns plaza. Här finns trevliga ute-terraser.

Byarna har blomstrat tack vare jordbruket och det var huvudsysslan framtill 1800-talet. I takt med Spanien industrialisering , förbättrad infrastruktur och vägar uppstod små industrier i olika sektorer.

På senare tid är den viktigaste ekonomiska sektorn turismen och byggboomen har gett området ett helt nytt ansikte, på gott och ont.

  • Intressanta platser att besöka:
  • Rodeogrottorna – mellan 1700-1900 talet grävde befolkning fram rum i den porösa berggrunden. Idag är det en trevlig helgutflykt. Det finns många konstgallerier, musikevenemang och barer i grottorna och i omgivningarna.
  • ”EL RECORRAL” PARK – ursprungligen en liten jordbruksodling. Nu är det park och rekreationsområde. Du kan vandra i Guardamar-kullarna eller stanna på området där det finns picknick -bord, utekök och utegym. Det är också ett ”utbildningsområde. Med återvunnet avloppsvatten och med EU-medel har man byggt dammar och planterat medelhavs träd och växter. Varje år arrangeras i parken pilgrimsfärden San Isidro Labrador.
  • Rio Segura och vattenkvarnen
  • Det etnologiska museet ” Museum de la Huerta”

Ciudad Quesada semesterbyn i solen-outdoor hela året

Vad som framför allt gör Ciudad Quesada till ett fantastiskt ställe att bara vara är givetvis klimatet. Vi åker helst dit vintertid och på dagarna går temperaturen upp till 19 -20 grader.