Outdoor läger för ungdomar och barn i Alicante

Fixa Internationellt outdoor läger i Alicante

Att fixa ett internationellt outdoor läger Alicante är en idé som jag har burit med mig i flera år. Jag gillar att föra ihop mina olika sfärer och identiteter. Jag berättar mer så ni förstår.

Villa Balea är familjens semesterhus I Alicante. Huset tillhörde ursprungligen mina föräldrar Bertil och Agnes Olsson. Jag bodde själv i Alicante och Ciudad Quesada tidigt 90-tal och har många vänner för livet i Alicante.

Mina två söner är vuxna och lever sina egna liv. Av förklarliga anledningar är det inte lätt att få dem att följa med. Men förra året, på sportlovet, lyckades jag åka med min yngste son och några av hans vänner.

Det är inte första gången vi har bjudit med vänner. Det blir roligare för alla inblandade. Jag kan emellertid tidvis bli frustrerad. När jag är i Spanien älskar jag att träffa mina spanska vänner och mina barn har fått hänga på. Under vår sista resa tillbringade gänget en större delen av veckan runt poolen och på balkongen. Huvudfokus var att njuta av vintersolen och dricka öl. Kul att ha fyllt 18 uppenbarligen.

När värderingar och förväntningar krockar

Jag förstå tjusningen i att kunna köpa öl som 18 -åring i EU men jag är inte nöjd med enbart sol- och festsemester. Jag vill att min familj ska uppleva Spanien som jag älskar. Alicante är och har varit livslång kärlekshistoria och följeslagare. När jag är i Alicante med min familj, ill jag att uppleva samhörighet, låg stressnivå, hälsosam kost, regelbunden motion samt att upptäcka något nytt i närområdet. Det är förmodligen min lott som mamma, att det aldrig blir som jag har tänkt mig.

En mammas list eller dumdristighet

Min plan var att locka bort min son och hans vänner från solandet på balkongen. Min pitch var att de skulle undersöka möjligheten att arrangera läger för svenska fotbollsbarn och ungdomar. De har ju själva fått uppleva ett annorlunda fotbollsläger på den svenska landsbygden med fokus på frågan ”Är jag en lagspelare)( text på engelska). Dessvärre, lyckades jag inte engagera dem nämnvärt. Istället fick ett nytt projekt.

Ett besök till Castalla och Campament de Fontés

international youth camp Alicante

Tillsammans med min son, hans vänner och min man åkte över dagen till Castalla, en liten stad i Alicantebergen. Syftet var att besöka ett outdoor läger för barn och ungdomar i Alicante-been. Jag hade stämt träff med Julio Tonda, en gammal ungdomsvän. Hans syster har under alla år berättat för mig om denna fantastiska plats som Julio driver i Alicantebergen och nu var det dags att besöka ”Campament de Fontés” Jag fick genast en ”här mår man bra känsla” av lägerplatsens, dess läge och upplägget.

Idéer om ett internationellt outdoor läger Alicante

Julio visade oss lägret och förklarade att de tar emot barn och ungdomar mellan 3 och 17 år. De bara emot grupper och gör upphandlingar med kommuner, skolor, klubbar och föreningar. Julio och hans team erbjuder ett fantastiskt utomhus -och rörelseäventyr anpassat för de olika åldrarna

Julio är själv utbildad gymnastiklärare och arbetar med lägerledare som har liknande bakgrund

”Med vårt program vill vi visa barnen värderingar som respekt, dela och hjälpa varandra. Vi visar även att fysisk träning och att ha kul i solen är bra för ett långsiktigt välbefinnande.”

De flesta grupper de har kommer från Spanien, spanska barn men även expat-barn.

” Vi tittar på hur vi kan bli ännu mer internationella. Vi skulle lätt kunna ta emot fler klubbar och föreningar från andra europeiska länder, särskilt under för -och eftersäsong när det är lite svalare”

I Sverige har mina barn sin fotbollsträning utomhus året runt. Jag vet att någonstans runt oktoberlovet så är det väldigt svårt att motivera dem. De längtar vi efter ljus och solsken. Jag håller med Julio. Ett internationell outdoor läger Alicante-bergen är bra för alla nordeuropeiska ungdomsidrottsklubbar som vill kombinera träning och skapa samhörighet i ett fantastiskt klimat.

Julio förklarar att eftersom de kommer från en gedigen tränings -och sportbakgrund så kan de lätt kombinera lägerlivet med ett specialiserat träningsprogram. Julio själv är som sagt var idrottslärare men även tennistränare.

” Vi kan sätta ihop program efter behov. I Castalla har vi kullar och berg för grupper som vill vandra, springa eller kanske köra MTB i bergen. Det finns flera kommunala idrottsanläggningar som erbjuder fotboll, basket och padeltennis. Det är inte heller jättelångt till närmaste golfbana”.

Läger-anläggningen tar upp till 200 barn som kan sova över. Totalt kan 400 barn vara på lägret samtidigt.

Lär dig spanska och om den spanska matkulturen

Julio lagar alla måltider på plats och har ett stort intresse för traditionella rätter från Alicante-regionen.

”En idé jag har skulle vara att barnen förutom att träna också kan lära sig spanska på ett roligt och naturligt sätt”
Jag gillar verkligen idén. Jag har lärt mig flera språk genom åren. Det bästa sättet att lära sig är definitivt att utöka sitt ordförråd genom att använda språket och göra sig förstådd. Ett utmärkt att minnas orden snabbt är att använda alla sinnen dvs känna, lukta, smaka och höra.

När Julio visade mig menyn så är det uppenbart mat och måltider är en stor del av upplevelsen på lägret. Föreställ dig att du efter en eller två måltider kan kommunicera på spanska och kanske be om ytterligare en portion ”Fidegua”.

Några av maträtterna

”Gazpachos Montaña”, är en ”Gazpacho” som man äter i bergstrakterna i bland annat Alicante. ”Fidegua” är en medelhavsrätt med fisk och makaroner (fideo). ”Cocas sallader”. en tunnbrödsrätt med en lång historia i Spanien. ”Escalibada”, en fantastisk maträtt för grönsakälskare. Det är rostade grönsaker med en god lokalproducerad olivolja. På Fontés har de sina egna olivträd och har producerat sin egen olivolja. ”Arroz tres sabores – ursprungligen en kinesisk rätt som blir extra god när råvarorna är lokala och av hög kvalitet, som i Alicante. I la Comunidad Valencia (provinserna Alicante, Valencia och Castellon) samt i Murcia finns det risodlingar ( text på engelska).

Words to learn 

Spansk mat och ordförråd

Risrätter är en av regionens stolthet. Ord du bör kunna om du befinner dig i en bergstrakt och vill äta en god risrätt är ”arroz”, ”conejo”, ”pollo” och ”higado”. Många spansk rätter kräver också ”cebolla” och ”diente de ajo”. Om du gillar fisk och skaldjur kan det vara bra att memorera orden ”sepia”,” pescado”, ”gambas” och ”caldo de pescado”. Det är bra att känna till dina spanska grönsaksrätter. Här kommer några ord; ”verduras”, ”ensalada tradicional”, ”berenjena”, ”guisantes”, ”zanahoria”, ”guisantes”, ”zanahoria”, ”tomate”, ”calabacín” och ”pimpiento rojo”. För en bra och hälsosam frukost kanske du vill ha ”huevos” och ”jamon cocido”. Några sätt att laga mat på är, ”asados” ​​, ”en la parrilla”, ”cocido” och ”al horno”.
För bakning vokabulär; ”Masa”, ”harina”, ”agua”, ”sal” och ”levadura”

Mer information får du snart på våra gemensamma hemsidor

För att ta reda på mer information om programmen, maten och specialiserad utbildning som erbjuds på Campament Fontés, kan du snart hitta produkterna på Go Nature Market world.

Om du befinner dig utanför Spanien och vill veta mer kan du kontakta Gunilla Jacobsson. För ett all inclusive-erbjudande kan du boka via det svenskbaserade Cross Baltica. Om du är i Spanien och vill att din förening, skola eller klubb vill boka vänligen kontakta ungdomslägret direkt.