Utflykter södra Alicante

Gör utflykter i södra Alicante på din semester 

Utflykter södra Alicante för dig som vill ha en varierande semester i Spanien. Passa på att handla, vandra, cykla och besök historiska platser.  Börja med Rojales och Cuevas de Rodeo som ligger på gång -och cykelavstånd från Villa Balea.  Här hittar ni konsthandlare, musik på söndagar och grottor.

Besök Elche

Elche är en medelstor stad i Alicante-provinsen. Perfekt för en stadsutflykt. Staden har runt 230  000 invånare och är känd för sina palmodlingar och parker. Det är Europas största exportör av dadlar.palmodlingar ligger som ett  slingrande mönster inne och runt staden. En mosaik av gator, odlingar och trädgårdar. En av de mest kända parker är Huerto del Cura . I Huerta de Curas trädgårdar hittar ni palmer som är mer än 300 år gamla. Leta upp den  kejsarpalmen med 7 i formen av en kandelaber. Efter besöket går ni tvärsöver gatan till  Hotel Huerto del Cura, en underbar trägård med uteservering.

I en av palmparkerna hittar ni en äventyrspark med höghöjdsbanor i palmernas topp.

Om ni vill promenera eller cykla finns det rutter genom odlingarna. Ni kan välja på 2.5 till 10 km.

Ett annat promenad/ cykelstråk ligger i hjärtat av staden eller snarare rakt igenom stadskärnan. Det är floden Vinalopó ftidigare flöde.  Extra spännande är konstprojektet Viboraen slingrande orm av konst målad på flodbädden.

Shopping i Elche är ett måste under er vistelse.  I närheten flygplatsen hittar ni en Outlet för spansk tillverkade skor   Outlet Elche  Parque Empresarial

Ni kan avsluta dagen med en sen spansk lunch  på  Restaurante Matola som specialiserar sig på Pallea ( som spanjorer äter till lunch) men det finns även annat gott.

Besök en vingård i Elche.

Utflykt Santa Pola

Börja dagen i Santa Pola. Besök saltsjöarna och dess museum, eller kanske den härliga fiskehamnen som ni kan besöka.

Åk ut med den vackra stranden mot  los Arenales del Sol  . Långa sträckor av naturstrand.  Intressant är att beskåda skärmflyg utför Gran Alacant-klippan.

Avsluta utflykten med en god lunch.  På stranden vid Urbanova ligger restaurangen la Tartana med skaldjur, paellor och vackert upplagda rätter.

Inne i el Altet ligger en favoritrestaurang- Gran Bar Pomares . En restaurang som har drivs av samma familj i 3 generationer. Fantastisk mat och gudomliga efterrätter.

Industriell turism i Murcia

I Murcia finns det gruvor som idag också fungerar som museum och kulturella center. Ett ställe som jag är speciellt sugen på är gruvan ” Agrupa  Vicenta” som är ett museum men där man även anordnar Flamenco festivaler.

Industriell turism i Alicante

Alicante  har en lång historia av familjeföretag inom tillväxtindustrin. Flertalet byar och orter specialiserade sig på olika industrier. Res runt i industrins fotspår;  Pinoso, där man kan besöka  Casa del Mármol y el Vino ( marmor och vin) , textilindustrin i Alcoy. Museum finns i Ibi för leksakstillverkning  och för skotillverkning i Elche eller  Elda. Om man tycker om sötsaker så tillverkas  Turron i närliggande  Jijona som också har ett museum. I Villajoyosa kan ni besöka chokladtillverkaren ”Valor” .

Utflykt till landsbygden och mindre orter

Alicante är en provins med så mycket mer än kust och strand. Höga berg och historiska byar och orter på inlandet. På landsbygden och runt centrum för viktiga jordbruk hittar du vin -och olivoljeproducenter som satsar på turism. Gårdar som erbjuder vin -och olivoljeprovning.  Besök gamla städer med vackra historiska stadskärnor. Ett tips för en bra utflykt till landsbygden är att resa runt och se alla slott och fort som finns bevarade.

Castalla på vägen från Alicante upp till Alcoy. Ett gammalt fort, produktion av vin och olivolja

Petrer- god mat, vingårdar och slott. Varje år i juli har de en internationell gitarr-festival 

Relleu,  outdoor, olivgårdar och god lokal mat ( länk till  spansk hemsida).

Sax, ett gammalt fort från , outdoor, cykla och ett vackert historisk centrum.

Cocentaina, ett historiskt hjärta bakom industrierna. På 1000 talet var det huvudstaden för den islamska regionen som täckte nästan hela Alicante provinsen på den tiden.  På 1100-talet blev staden ”erövrad” av den kristna kungen Jaime I.

Novelda, känt för sin modernistiska arkitektur ( modernism) som byggdes upp av rika affärsmän och jordägare.