Outdoor Alicante

Outdoor i Alicante , den perfekta provinsen för en aktiv semester utomhus. För det första tillåter medelhavsklimatet  ett rikt friluftsliv hela året om.  För det andra skapar landskapet goda möjlighet att variera aktiviteterna.

Du kanske  vill klättra  eller föredrar du att paddla kajak i Medelhavet? Emellertid,  behöver det inte vara speciellt avancerat för att njuta av outdoor i Alicante.. Det räcker med att  springa på stranden.

Vandra och nationalparker

Det finns gott om nationalparker i Alicanteprovinsen. De närmaste till Villa Balea är Parque Natural de las Lagunas de la Mata y Torrevieja, Salinas de Torrevieja och el Palmeral de Orihuela.

Norr om Alicante i inlandet har du Parque natural de Serra Mariola.  Här hittar du vacker natur och spanska bergsbyar.

I kommunerna Elche och Crevillente finns naturreservatet ”El Hondo” 

I Elche finns även ” El Palmeral de Elche” . Det är ett landskap som består av dadelpalmträdgårdar . Dessutom, ligger palmlundarna centralt,   mitt i staden.  Landskapet planterades under romartiden  UNESCO har utsett Palmeral till ett världsarv.

Vandringsleder Orihuela 

Alicante är en av provinserna i Spanien med mest berg och bergskedjor. När ni bilar i Alicante och Murcia ser bergskedjor överallt.  Men har ni besökt dem?

En av bergkedjorna närmast Villa Balea är bergskedjan som sträcker sig mellan Alicante och Murcia. Den  ligger till den största delen i kommunerna Orihuela och Santomera.  

Högsta toppen på 634 meter över havet. Trots sin blygsamma höjd så kännetecknas den av en terräng med branta sluttningar, smala, steniga dalar och djupa raviner.

Bästa tiden på året för att vandra är vår,höst och vinter, ett perfekt klimat för att gå på vandringsleder i  Orihuela.

  • PICO DEL AGUDO Ni går i en cirkel, ca 6,12 km till en höjd av 555 meter. Vandringen tar ca 4 timmar. Markerad vandringsled. Svårighetsgrad- mellan. Bäst att gå på vår, höst och vinter 
  • RAIGUERO DE LEVANTE-CORRALITO-LEJA MILLALON P.R. V-59 En tur och returvandring. ca 7 km till en höjd av 594 meter. Vandringen tar ca 4 timmar. Markerad vandringsled. Svårighetsgrad- mellan. Bäst att gå på vår, höst och vinter. 
  • PUNTO GEODESICO (orihuela) P.R. V-59 Ni går i en cirkel, ca 18 km höjd 963 meter. Vandringen tar ca 5 timmar. Markerad vandringsled. Svårighetsgrad- mellan. Bäst att gå på vår, höst och vinter. 

Fler Bergkedjor

Inte långt ifrån Ciudad Quesada ligger staden Crevillente. Bakom ligger bergskedjan Sierra de Crevillente. För mer information om att klättra och vandra i Crevillentebergen.  flera  tips om hiking wikiloc.com.

För er som klättrar så arrangerar Federació d’Esports de Muntanya i Escalada de la Comunitat Valenciana ( Federationen för bergssporter och klättering i Valencia regionen) guidade turer.

För mer information om att klättra och vandra i Alicantebergen

Vias Verdes

Vias Verdes, eller de gröna vägarna/ spåren är gamla nedlagda järnvägslinjer som har återvunnits och gjorts om till leder för att cykla och vandra. I Torrevieja hittar ni Vias Verdes bland saltsjöarna , mellan Torrevieja och la Mata och mot kommunen Rojales ( dit Ciudad Quesada tillhör).   Det är den gamla  järnvägslinjen som gick mellan Albatera och Torrevieja fram till 1988 då det lades ned helt . Från 1800-talet och framåt stannade tågen mellan saltsjöarna och tog med sig passagerare  men främst fraktade de salt och jordbruksprodukter till inlandet. Det finns 2.200 kilometer Vía Verde hela Spanien, i Alicante finns det ca 60 km .Den gröna vägen “Maigmó” är 22 km  och börjar strax norr om Sant Vicent del Raspeig- en numera förort till Alicante.  Den längsta och mest kuperade av de gröna vägarna i Alicante Provinsen. För lite bilder och ytterligare beskrivning (på spanska) på Via Verde Maigmó. För ytterligare historia (på spanska).

 Företag och guider

Företag som anordnar outdoor utflykter och äventyr i närliggande Santa Pola 

Tips och guideböcker

Fler tips hittar ni på  tipssidorbloggar och på Facebook , samt guideböcker för er som vill utforska på egen hand.