God mat Alicante

God mat i Alicante är definitivt en reseanledning. Du älskar förmodligen god medelhavsmat. Själv  letar jag helst efter det lokala köket. Jag vill upptäcka  restauranger som tillagar enligt tradition men samtidigt vågar utmana, förbättra och innovera.

I Alicante finns det ett stort urvalet av lokala rätter, underbara råvaror, viner och lokalproducerade olivoljor. Det finns ett gott samarbete mellan ”chefs”/ kockar och lokala odlingar. Det gastrobotaniska köket där de introducerar nygamla råvaror är riktigt spännande.

 Varje by har sina specialiteter som de ömt vårdar.  Beroende på årstiden lagar man gärna  Paella eller en rykande varm ”Cocido”. I La Vega Baja, speciellt runt orterna Almoradi och Dolores stoltserar ortsborna över sina ”alcachofas” (kronärtskockor).

Odlingarna, havet och mat går hand i hand.  Det är inte svårt att hitta restauranger som arbetar med lokala spanska råvaror.

Spanjorerna själva väljer gärna restaurang där kan man äta speciell rätt t.ex en utsökt ”arroz con costra”, ”en cordero” eller kanske ”gazpacho manchego”. Så fundera på vad vill du äta idag!

Just i Alicanteprovinsen finns det ett stort utbud av ”arroz” av olika de slag. Beroende på om du är in inland, berg eller kust som väljer din Paella (fisk -och skaldjur eller hare -och snigel). Testa arroz en su tinta – en svart paella gjord på bläckfisk.  

Alicante har haft en stor migration av asiater till sin region. Resultatet är ett stort utbud av asiatiska restauranger. Det finns guldkorn med riktigt bra och autentisk kinesisk, tai, japansk och annan asiatisk mat.

La Vega Baja inland och södra Alicante

Ciudad Quesada centrum

Don Carlos, det finns två att välja på.  Don Carlos och Cervercería Don Carlos. Här finns även ett par goda asiatiska restauranger. 

Andra restauranger som rekommenderas i olika Facebook grupper är Day and Night, Antica Italia, Da Silvas, La Brisa.

Rojales 

En mysig spansk restaurang med fantastisk mat är ”El Resspiro”

San Miguel de Salinas

Restaurante las Cuevas pratas de gott som en restaurang för ”fine dining” 

La Mata ( stranden)

Casa Paco– fisk -och skaldjursluncher och havsutsikt

Benijofar

Bar Lucas– en god spansk lunch eller goda hemmagjorda tapas med öl om ni är ute efter en snack

La Marina

Precis vid stranden ligger Hostal Restaurangen la Maruja med goda spanska lunchmenyer och havsutsikt 

Dolores

Besök restaurangen Mesón restaurante La Cuchara en riktig genuin spansk lunchrestaurang mitt i jordbrukslandskapet i la Vega Baja

Alicante stad med omnejd

Alicante ( stad)

En annan restaurang som satsar på de alicantinska köket är Restaurante la Nyora, Calle Lonja de Caballeros, 10, 03002 Alicante,

Gema Penalva resto-barc/Canalejas 9 03001 Alicante i centrala Alicante

Playa de San Juan

Restaurante Baeza y Rufete i San Juan (Alicante),  La avenida Ansaldo 31). De specialiserar sig på mat från Alicante och Murica. Råvarorna är lokala och ingredienserna är noggrant utvalda.

Restauranger i Elche

En medelstor stad i Alicante med 228 000 invånare. Här finns en stark matkultur och lokala råvaror som hämtas från traktens odlingar och Medelhavet.  Prova gärna på Elches gastrobotaniska specialiteter och rätter med ingredienser från regionens odlingar , dadlar, granatäpple, mandel, ris.

Hitta den bästa paellan någonsin!  Restaurant Matola är en modern restaurang som ligger på landsbygden strax utanför Elche.  Maten är medelhavsspansk och lockar matgäster från Elche med sina tunna och knapriga  ”arrozes” eller paellor. Restaurangen drivs av en familj som består av pappa, mamma ( paella-specialisten) och son. De har även öppnat en restaurang med uteterras i Gran Alacant, gå direkt från stranden till er godaste paella någonsin.

Leta upp ett av Elches många fik och prova några av stadens bakverk t.ex. la tårta Camp d’elx på Confeteria Castell. Bakverket innehåller ingredienser från lokala odlingar- mandel, citrusfrukter, dadlar, rosmarin, och granatäpple.

En annan specialitet är mandeltårtan ( Tarta de almendras eller Torta de Elx) hos Pastelería Patiño som  har bakat världens längsta Torta de Elx .

La Finca som innehar en Michelin stjärna

Taparía El Raval, för tapas

El Granaíno, mat från södra Spanien

Restaurante Museum , nära stadens marknad och i den historia stadskärnan

Gastrobar Calahorra , i historiska stadskärnan med trädgård.

La Finca som innehar en Michelin stjärna

Restaurante Matola– paella på landsbygden utanför Elche

El Granaíno, mat från södra Spanien

Restaurante Museum , nära stadens marknad och i den historia stadskärnan

Murcia-provinsen

Mar Menor

Freiduría Venercora– Beställ fisk och skaldjur, stora fat.

Matresan