Flamenco

Spanskt kulturarv och Flamenco går hand i hand. Flamenco är en del av ett populärt och levande spanskt kulturarv. Konstarten innefattar dansen, sången och musiken.

50 minuter från Ciudad Quesada hittar du La Union , en gruvort i  Murcia som är en viktig ort för de som älskar och utövar flamenco-konsten.

Spanskt kulturarv -Flamenco festival

I la Unión  firar de varje år en flamenco festival som är välkänd och med högt anseende.  Festivalen har en lång historia, sedan 1961 har flamenco artister strömmat till den lilla byn. Festivalens mittpunkt är byns gamla inomhusmarknad.

Festivalen fokuserar sång ( cante jondo), guitarr, dans och andra instrument. En viktig komponent är att hitta nya unga talanger. Runt festivalen finns även andra konstyttringar som poesi, konst och mat, allt inom Flamenco-kulturen.

Flamenco Tips- levande spanskt kulturarv

Om du inte vill åka så långt så finns det även festivaler och uppträdanden mer lokalt i byarna runt Ciudad Quesada. Kolla även el efter framträdanden med Servillanas. I Torrevieja arrangerar staden ” La Feria de Sevillanas” eller ”la Feria de Mayo”. En dansfestival som äger rum första i början av maj. Håll ögonen öppna   ifall även Rojales arrangerar ”La Feria”

Om ni vill följa flamenco-artister och hitta fantastiska youtube-klipp så finns det Facebook-sidor ni kan följa.

En annan populär tradition är Sevillanas festivaler som firas över hela Spanien även om dess epicentrum  är i Andalusien.

 Flamenco, spansk kulturhistoria och turism

Flamenco och dess backgrund och Historia