Alicantes gröna näringar

 Alicantes gröna näringar har alltid varit framstående. La Comunidad Valenciana är ett utmärkt val för er som vill åka på en Bon food resa. Bon food för inte bara god mat, utan närodlat mat.  La Vega Baja, en region i södra Alicante,  har historiskt haft en stark position inom gröna näringarna , främst inom produktion och odling av grönsaker, frukt, nötter och vin.

Mandeln, oliverna och vindruvor har odlats i provinsen i generationer. När du reser på landsbygden ser du hur olika grödor har format landskapet.

Att gå på restaurang, välja rätt är inte alltid lätt. Inför vår första resa i november 2019 som gick under namnet ”Mat på Spanska- Mandelresan sammanställde vi en karta över restauranger, konditorier och matställen i la Vega Baja.

Mat på Spanska är inte bara att äta gott utan att även besöka odlingar och ställen där spanjorerna handlar direkt från bonden, pressar sina oliver och mycket mer.

Lite om Alicantes gröna näringar och odlingar

I jordbruksbyarna, i närheten av Villa Balea, odlar man alla typer av grönsaker: Tomater, paprika, broccoli, kronärtskocka, lök, gurka, sallad, aubergine och melon

I inlandet bergsområden, där tillgången till bevattning har varit begränsad, har de traditionellt odlat  mandlar, belägna på terrasser på sluttningarna av bergen.

Odlingen av citrus förekommer främst i närheten av kusterna

Mandeln

Det finns gott om mandelträd i Alicante och Murcia.  När ni reser på landsbygden i februari / mars ser ni träden i blom.

Mandeln används flitigt av lokalbefolkningen som ”snack”/ mellanmål, friterade eller rostade är supergott. Fråga efter almendras fritas nästa gång ni är på en restaurang. Men det är minst lika gott att sitta i sin trädgård, knäcka några mandlar.

Det finns olika mandelsorter, en av de bästa är Marcona som har sitt ursprung i Alicante provinsen. Marcona mandeln är söt och innehåller en hög halt av nyttiga oljor.

Elche odlingarnas stad och dadlar

I  Elche, endast 20 minuter från Ciudad Quesada, odlar man päron, persikor, dadlar och granatäpplen.

Elche är en kommun där odlingar, gastronomi och design går hand i hand.

Det är Europas ”dadelhuvudstad”, med en betydande produktion av dadlar. 

Dadeln är en frukt som det finns gott om i hela stad och kommun, med  dess fantastiska landskap av palmodlingar. Det är ett historiskt arv i de områden på Costa Blanca där Araber och Fenesier slog sig ned, som i Elche.

Mellan september och januari plockar man dadlarna, tryck på länken för att se en film om hur det går till.

Det vanligaste sättet att köpa frukten är färska, ungdadlar, torra, inlagda, frysta, torkade och marinerade.

Granatäpplet i Alicante är den del av en lång ”frukthistoria”. Redan för 5000 år sedan odlades den i delar av Asien och Nordafrika. I Alicante ( Elche , Albatera, Crevillente och andra ”comarcas” producerar man 50 000 ton granatäpplen per år- 90 % av Spaniens totala produktion

Det är en nyttig frukt, rik på C och E vitaminer och en betydande mängd antioxidanter finns i fruktsaften.

Granatäpplet ”Mollar de Elche”

I Elche odlar men den s.k ” mollar de Elche” som är ursprungsskyddad och enligt stolta lokala odlar är extra söt, går att äta hela kärnan och färgen är gul/beige.  Frukten plockas mellan oktober och februari. 60% av produktionen går på export och 40 % går till inhemsk konsumtion.

 Gröna näringar och det ”gastrobotaniska” köket och mattillverkningen

Costa Blancas mattraditioner speglar de traditionella odlingarna.

En tallrik med grillad kronärtskocka är en delikatess.

Marcona mandeln växer i inlandet och är viktig för tillverkning av bakverk och spanskt godis som Turron, marsipan , torta de Almendra ( mandelsockerkaka) och Torta de Yema ( ) Spana in Jijona y Turrón de Alicante.

El turrón, en spansk nougat gjord på mandel, ägg och honung, kom till regionen på 1400-talet eller kanske tidigare. I Jijona tillverkar men Turron , en tillverkning som har växt  tack vare att en stor del av de lokala odlarna ägnar sig åt att odla Marcona-mandeln  och god tillgång till honung.

Ett viktigt  områden för vinproduktion är Medio Vinalopó med städerna Elda, Petrel, Novelda, Aspe, Monóvar, Pinoso, Hondón de las Nieves, Hondón de los Frailes.

Kockar och restauranger

Odlingar och kockar arbetar sida vid sida. Kolla in mat på Huerta Gourmet och på ett reportage om citroner som innehåller ett kaviarliknande fruktkött.  Det gastrobotaniska köket fokuserar på traditionella och lokala råvarorna.